DAG 1
Morgenstond
Welkom in Oostende! Geen betere start dan eerst onze Noordzee gaan begroeten. Dan ben je meteen goed uitgewaaid en fris om aan je tweedaagse te beginnen. Trek een selfie met de Rock Strangers van Arne Quinze op de dijk, wandel even de zee in via de Westelijke Strekdam en schrijf snel je naam in het zand. Loop langs het strand door tot aan de Venetiaanse Gaanderijen voor de videoinstallatie van Marina Abramovic. Ze gebruikt haar eigen lichaam als een vlot en test zo haar uithoudingsvermogen. Maar ook Carlos Aires, Ruben Bellinckx en Jan Van Imschoot hebben er naast vele anderen een kunstwerk hangen.
Wandel terug via de dijk en stop even voor het Kursaal. Michaël Borremans laat er zijn gigantische menselijke sculptuur namelijk rusten in het water. Boven de dienst Toerisme zie je trouwens een houten kunstwerk van Strook, daar geplaatst voor The Crystal Ship.
Een eerste mondje
Hongertje? Dan laat Oostende je niet in de steek. Spring eens binnen bij Slagerij Mazure en vraag een broodje met hun overheerlijke vleessalade. Je bent trouwens op een boogscheut van de dijk, dus ga gerust daar eten. Geen broodjesfan? In de ZigZag Art bar kan je terecht voor vegetarische quiche, bagel met gerookte heilbot en heel wat meer. Leuke extra, de bar is ook een kunstgalerie. Zo blijf je in thema.
Een kunstige namiddag
Tijd voor cultuur met grote C. Momenteel loopt de expositie “Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam” in de Oostendse straten met Mu.Zee als centrale hub. Geniet meteen van enkele opmerkelijke werken. De Space Fish van Julius Von Bismarck bijvoorbeeld waarin de kunstenaar een duikpak voor een zoetwatervis ontworp. Of de Uncertain Journey van de Japanse Chiharu Shiota, een indrukwekkende installatie vol knalrode wol. Maar ook het werk van curator Jan Fabre en de filmregisseur Steve McQueen staan er. Daniele Puppi speelt met het menselijk gebit, Bill Viola simuleert een overstroming en Orlan laat je vluchtelingen uit een bassin vissen, als ware het eendjes op de kermis.
Laat die kunst maar bezinken bij de scherp gezette slow coffee van Barista No75. Het duo gaat aan de slag met pure Italiaanse koffie, geroosterd op beukenhout. Het mooie interieur krijg je er zo bij. Zit er weer wat fut in de benen, scoor dan maar op Instagram met enkele foto’s van de werken van The Crystal Ship, onze public art tour.
Dinnertime
Waarom ga je niet eens met kunst aan tafel? Speciaal voor Het Vlot bieden enkele restaurants een speciaal samengesteld menu aan. En beter nog, na het eten krijg je een onderbord ontworpen door Jan Fabre en gebaseerd op De Nachtboeken mee naar huis. In totaal kan je zes verschillende items verzamelen dus je zal een paar keer moeten terugkomen. De deelnemende restaurants vind je hier.
Slaapwel…
… of toch niet? Kijk zeker eens op het programma van het Kursaal of er niets voor jou tussenzit. Feeling lucky? Stop dan maar in het casino boven het Kursaal. Rien ne va plus! In Histoires d’O drink je de beste cocktails en in The Green Man kan je terecht voor een stevige whisky tasting. De bar werd trouwens uitgeroepen tot Whiskycafé van het jaar 2017.
Nog geen slaapplekje gevonden? Waan je een echte royal in de glorie van het Thermae Palace. Zicht op zee, prachtig interieur en een overheerlijk restaurant. Meer hotels vind je hier.
DAG 2
Cultuur als ontbijt
De belangrijkste maaltijd van de dag, die sla je toch niet over? Bij patisserie Caruso vind je de beste pistolets en je kan er ook terecht voor een stevig Engels ontbijt. Bij Oode kan je al heel vroeg aankloppen voor een gezond ontbijt en een minutieus gezette koffie. Good to go!
Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam loopt op verschillende, bijzondere plekken in de stad. Huur een Blue-bike aan het station of neem de benenwagen en stop eens bij de Europatoren, het hoogste gebouw van Oostende. Daar toont Elisabetta Benassi haar aanklacht tegen de mishandeling van vluchtelingen. Ook Pieter Geenen en Berend Strik hebben er werk hangen. De Grote Post huist de houten bloedbanen van Stefaan Van Akoleyen naast de Singing Sculptures van Ivo Dimchev en de opmerkelijke videoinstallatie van Sigalit Landau. Berlinde De Bruyckere gebruikt in de Peperbusse dierenhuiden om een vlot te bouwen en laat zo dood en leven intens aanwezig zijn. In de Sint-Jozefkerk zoekt Florian Graf het contradictorische op met een mobiele vuurtoren. Moe gewandeld?
Stop! Bageltime!
Laat die benen maar even rusten en schuif aan bij een tafel in het Sanseveria Bagelsalon. Hartverscheurende keuzes moet je er maken. Kies je voor hartig of zoet? Bacon of avocado? En dan moet je nog aan de sapjes beginnen. Maar ook Kunstgalerie Beau Site is een absolute aanrader. Met zicht op zee kan je genieten van de heerlijkste kost, gemaakt door lokale legende Ann.
Shop till you drop
Neem de tram naar de Wellington hippodroom en zoek de stallingen. Ondermeer Rodrigo Garcia heeft er een controversieel kunstwerk rond hamsters voor je klaar. Linda Molenaar exposeert er Molare, een tandwiel dat je wel heel letterlijk mag nemen. Voor het kunstwerk gebruikt ze maar liefst 1800 menselijke tanden, elk met een eigen verhaal.
Schijnt de zon, dan kan je nog even rondwandelen in het Leopoldpark. Het park op zich is al een kunstwerk maar Filippos Tsitsopoulos -zeg dat maar eens 10 keer na elkaar- heeft er bij de vijver een expressionistisch werk rond de kracht van kunst liggen. In de Mercator -jazeker het schip- hangt een werk en loopt een projectie van Luc Tuymans.
Genoeg kunst? Gelijk welke dag, in Oostende kan je altijd shoppen. Zelfs op zondag. De hipperds kunnen terecht bij Ferm, Maison Saints&Bullies of L’Alchimiste, maar ook de grote ketens zijn present. Liever verder de culturele tour op? Bij de dienst toerisme kan je een iPod met een heuse Marvin Gaye-wandeling verkrijgen. De soullegende had een grote liefde voor onze stad en dat zie je in de multimedia-tour.
Koffiebreak doe je in de legendarische Brasserie Du Parc, thuis van vele schrijvers, kunstenaars en artiesten. En voor de zoetemondjes, geen ijs zo lekker als dat van Gelato Maxzim.
Dinnertime
De laatste uren breken aan, maar geniet eerst nog maar van een prachtige zonsondergang boven de zee. Romantischer kan niet. Een laatste keer de maag vullen met heerlijke wereldse fusiongerechten kan bij Belle de Jour. Van Aziatisch naar Midden-Oosters tot klassiek Belgisch, maar wel best even reserveren. Liever een historisch decor? In het CultuurCafé van De Grote Post serveren biologische en lokale producten.
Zo, veilige rit naar huis en kom gerust nog eens langs. We hebben nog zo veel meer in petto.